ga direct naar

Vind ons op Facebook

Wat is Ayurveda

Ayurveda is een medische wetenschap die meer dan 5000 jaar geleden is ontstaan in India. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft in 1978 Ayurveda erkend als complementaire geneeswijze met de potentie om geneeskunde toegankelijk te maken voor het grootste deel van de wereldbevolking.

Ayurveda streeft ernaar om de biokrachten, weefsels en de uitscheiding van afvalstoffen in balans te brengen. Op deze wijze werkt Ayurveda niet alleen tegen de symptomen, maar pakt de oorzaak van de symptomen aan. Ayurveda is niet zozeer een medisch systeem dat alleen maar kruiden gebruikt en panchakarma (reinigingskuren). Iedere behandeling kan in een bepaalde situatie zinvol zijn. Ayurveda is niet tegen moderne geneeskunde. Soms moet iemand bijvoorbeeld antibiotica gebruiken om een infectie af te wenden.

De vijf elementen

Ayurveda gaat uit van de vijf elementen-leer waar de mens en zijn omgeving uit is opgebouwd. Deze elementen zijn aarde, water, vuur, lucht en ether. Alle vaste structuren van het lichaam zoals beenderen, kraakbeen, nagels, gebit, haar en huid, zijn van het element aarde afgeleid. Het element water staat in het lichaam voor het lichaamsvocht. Het spijsverteringsvuur in zowel de darmen als de rest van het lichaam heeft te maken met het vuurelement. Het element lucht staat voor beweging en zenuwactiviteit en het element ether staat voor de ruimten in ons lichaam, zoals de mondholte, de neusholte, het maagdarmkanaal, de luchtpijp, de buik en de borstkas.

Deze elementen zijn tot op celniveau van onze fysiologie aanwezig. Zowel in onze omgeving als in ons lichaam verschuiven de verhouding en het evenwicht van deze elementen voortdurend. Ze veranderen met de seizoenen, het weer, de tijd van de dag, onze levensfase. Om gezond te blijven passen wij ons voortdurend aan deze veranderingen aan.

De vijf grote elementen vormen zich onder invloed van de drie biokrachten of functionele principes, vata, pitta en kapha. Iedereen heeft deze energieën in verschillende mate in zich. In ons lichaam beïnvloeden deze biokrachten ons psychisch en lichamelijk functioneren. Deze energieën zijn in elke cel, weefsel en orgaan aanwezig.

Vata oefent invloed uit op de elementen ruimte en lucht. Pitta beïnvloedt de elementen vuur en water en kapha bepaalt de elementen water en aarde.

Iedereen heeft deze biokrachten in verschillende mate in zich. De verhouding van de biokrachten verschilt per persoon en wordt al bij de geboorte vastgelegd. Dit is jouw basis, of constitutie. Om in balans te zijn streeft jouw lichaam ernaar steeds terug te keren naar jouw basis. Zo blijf je sterk en gezond.

Als de biokrachten langdurig uit balans zijn, kunnen zij oorzaak zijn van ziekte. Volgens Ayurveda heeft 80% van de ziekten een interne oorzaak, waarbij de biokrachten uit balans zijn.

Ayurveda en de huid

Naast de drie biokrachten en vijf elementen onderscheiden we in ayurveda , evenals in de westerse anatomie, zeven huidlagen. De zeven huidlagen zijn volgens Ayurveda verbonden met de zeven weefsellagen. Deze weefsellagen zijn bijvoorbeeld het bloedsysteem en het lymfesysteem.

Er is een sterke wisselwerking tussen de conditie van de huid en de conditie van het lymfestelsel, de bloedcirculatie, het spierweefsel en het vetweefsel. Een onbalans of een ophoping van afvalstoffen in een van deze weefsellagen kan zorgen voor huidklachten. Met ayurveda wordt de huid behandeld door behalve de huid zelf ook de conditie van deze weefsellagen te verbeteren.

Het lymfestelsel is bijvoorbeeld verbonden met de epidermis, de opperhuid. De kwaliteit van het lymfevocht heeft daardoor direct effect op de hoornlaag van de huid. De bloedcirculatie zorgt voor doorbloeding van de huid en daarmee de aan- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen. Als er veel afvalstoffen in de bloedcirculatie zijn uit dit zich vaak via de huid.

Huidaandoeningen

Er zijn vele soorten huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en contact dermatitis. In Ayurveda worden deze huidaandoeningen ingedeeld naar de drie biokrachten, Vata, Pitta en Kapha dosha.

Pitta type huidaandoeningen worden gekenmerkt door roodheid, zwelling, koorts, infectie en huidirritatie. Blootstelling aan hitte en zonlicht zorgt voor verergering van de huidaandoening. Een voorbeeld is contact dermatitis.

Vata type huidaandoeningen worden gekenmerkt door een droge of schilferige huid, jeuk en constipatie. Blootstelling aan wind en droogte zorgt voor verergering van de huidaandoening. Een voorbeeld is droog eczeem.

Kapha type huidaandoeningen worden gekenmerkt vochtige huid, oedeem en jeuk. Blootstelling aan een vochtige en koude omgeving zorgt voor verergering van de huidaandoening Een voorbeeld is eczeem seborrhoicum.

Vaak zijn de huidklachten een combinatie van bovenstaande huidkenmerken. Bij de meeste chronische huidaandoeningen zijn veelal twee of drie biokrachten uit balans.


ayurveda therapie >