Behandeling van lymfoedeem

De Helende Huid heeft een uniek, effectief en compleet behandelprogramma voor lymfoedeem. Samen streven we ernaar dat je weer zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

Alle soorten en vormen van oedeem kunnen worden behandeld, zoals oedeem na borstkanker, gynaecologisch kanker of prostaatkanker. Maar ook lipoedeem en postoperatief oedeem, zoals na een ooglidcorrectie of een face-lift.

lymfoedeem na kanker

Lymfoedeem komt veel voor na behandeling van kanker. Het oedeem kan voor behoorlijke klachten zorgen, zoals vermoeidheid, stijfheid en bewegingsbeperking. Gelukkig zijn deze klachten goed te behandelen. Bij de Helende Huid werken we aan optimale bewegingsvrijheid, versoepeling van het litteken en maximaal haalbare afname van het oedeem, zodat je zo min mogelijk hinder hebt van je aandoening.

Het doel van de behandeling is het aanleren van het lichaam om zoveel mogelijk op eigen kracht het lymfoedeem af te voeren, afvalstoffen die de doorstroming belemmeren te verwijderen en weefselschade als gevolg van radiotherapie zover mogelijk te herstellen.

Een behandeling duurt gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten. In de beginfase wordt je 2 tot 3 keer per week behandeld. Dit geeft het beste resultaat. Het aantal behandelingen verschilt per persoon en is afhankelijk van de afname van het oedeem gedurende de behandeling. Om dit te kunnen bepalen wordt regelmatig de omvang van de arm of het been gemeten.

vergoedingen

Oedeemtherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars voor de eerste twaalf behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronisch lymfoedeem wordt oedeemtherapie vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering.

Bij een aantal zorgverzekeraars moet voor de behandeling een machtiging aangevraagd worden. Voor de behandeling van lymfoedeem is altijd een verwijzing van uw medisch specialist of huisarts nodig.


< aandoeningen een afspraak maken >Meer informatie over de behandelingen bij lymfoedeem

Manuele lymfedrainage

Eén van de belangrijkste onderdelen van oedeemtherapie is manuele lymfedrainage. Bij manuele lymfedrainage wordt manueel (met de handen) met een zacht pompende beweging op de droge huid het netwerk van lymfevaten direct onder de huid geactiveerd. De lymfedrainage stimuleert de afvloed van lymfevocht door de lymfvaten. Hierdoor wordt het oedeem verminderd en afvalstoffen afgevoerd. Deze methode ondersteunt de functie van het lymfestelsel.

Als er sprake is van verharding van het weefselvocht worden oedeem- en fibrosegrepen toegepast. Met deze grepen kan het lymfevocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het vocht gemakkelijker wordt opgenomen. Hierdoor wordt verhard weefsel soepeler gemaakt.

endermologie (LPG)

Het LPG-apparaat (genoemd naar de Franse uitvinder van de behandeling) heeft diverse behandelkoppen en is geschikt voor diverse aandoeningen en lichaamsdelen. Bij oedeemtherapie wordt het apparaat ingesteld op de behandeldiepte van het lymfestelsel en de verharding van het weefsel.

Endermologie vermindert de fibrose van het weefsel waarmee het lymfoedeem gepaard kan gaan en voert het teveel aan lymfevocht af door het open maken van de lymfebanen.

lymfetaping

lymfetaping

Lymftaping is een speciale tape met dezelfde elasticiteit als de huid, die in stroken op de huid wordt aangebracht. Met de tape wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Lymftaping is ideaal voor delen van het lichaam waar niet gezwachteld kan worden. De tape is huidvriendelijk, blijft ook tijdens het douchen zitten en is pijnloos te verwijderen.

Marnitz-therapie

In geval van verhard weefsel (fibrose), pijnklachten, littekenweefsel of bewegingsperkingen wordt Marnitz-therapie ingezet. De therapie is een combinatie van therapeutische grepen in combinatie met manuele lymfedrainage. Deze therapievorm is een op het totaal gerichte reflexzone therapie. Dat wil zeggen dat niet het willen opheffen van het probleem ter plaatse van de aandoening de oplossing is, maar het voorzien van verbanden. Oorzaken van bijvoorbeeld pijn ontstaan vaak op een andere plaats dan waar ze zich laten zien. Het gebied, dat behandeld moet worden, wordt derhalve aanzienlijk groter, dan dat waar het letsel zich openbaart.

Resultaat met de Marnitz-therapie is in veel gevallen al na één behandeling te merken. Het verlicht pijn, heft bewegingsbeperkingen op en lymfe wordt beter afgevoerd.

Beweging- en ademhalingsoefeningen

Beweging en buikademhaling stimuleert de lymfevaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Je leert specifieke beweging- en ademhalingsoefeningen die je thuis kunt doen. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat overbelasting van het lichaam wordt voorkomen.

Milde sportbeoefening zoals wandelen, zwemmen, yoga en gymnastiek (onder begeleiding) is zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel intensieve bewegingen, zoals bijvoorbeeld squashen zijn af te raden. Daarnaast is het belangrijk om zware en langdurige inspanning te vermijden.

Ambulante compressie therapie

ambulante compressie

Ambulante compressie therapie is het zwachtelen van ledematen en het aanmeten van een therapeutisch elastische kous. Het doel van het zwachtelen is het terugdringen van oedeem, zodat de arm of het been weer een stabiele omvang krijgt. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Veel lichaamsbeweging heeft een ondersteunend effect op de zwachtels. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

Therapeutisch elastische kousen

De therapeutisch elastische kous is een ondersteunende kous met een specifieke drukopbouw. De drukopbouw helpt de spierpompfunctie van jouw arm of been om het lymfatische vocht af te voeren. De kousen moeten dagelijks worden gedragen om het gewenste resultaat te behouden.


stel een vraag