Ayurvedische behandelingen

Ayurvedische behandelingen hebben als doel om biokrachten te balanceren, blokkades op te heffen en afvalstoffen af te voeren.

Ayurvedische behandelingen kunnen onderdeel uit maken van ayurveda therapie. De behandelingen hebben als doel om biokrachten te balanceren, blokkades op te heffen of afvalstoffen af te voeren. Welke behandelingen voor jou het meest geschikt zijn is niet zozeer afhankelijk van de aandoening, maar van jouw constitutie en disbalans. Deze bepaalt de therapeut tijdens de consulten.

Oliebehandelingen van lichaam & hoofd

Een oliebehandeling van het lichaam en hoofd is een uitwendige applicatie met olie op een gedeelte of het gehele lichaam en kan worden gecombineerd met een stoombad. In ayurveda is dit snehana en svedana.

Snehana betekent letterlijk de applicatie met olie, zowel inwendig al uitwendig. Inwendige snehana is de consumptie van ghee (geklaarde boter) of medicinale oliën. Uitwendige snehana is het aanbrengen van olieachtige substanties op het lichaam.

Svedana is een therapeutische zweettherapie. Zweettherapie is de applicatie van warmte om het zweten op te wekken. Aan svedana gaat altijd snehana vooraf, omdat anders verdroging van de huid, onnodig verlies van mineralen en een disbalans van de biokracht vata kan worden veroorzaakt.

Volgens ayurveda zorgen svedana en snehana voor smering en het los maken van de vastzittende biokrachten in de huid en de onderliggende bindweefsels, zodat ze terug kunnen naar hun zetel in de spijsvertering. Tegelijkertijd zullen ook afvalstoffen naar het spijsverteringskanaal worden gebracht. Van daaruit kunnen zij het lichaam verlaten.

Abhyanga

abhyanga oliemassage

De traditionele naam voor ayurvedische oliebehandeling is abhyanga. Dit is een volledige lichaamsmassage met kruidenoliën die aangepast zijn op jouw disbalans. Deze behandeling is met name bedoeld om de biokracht vata balanceren en het voeden en versterken van de huid. Abhyanga wordt niet toegepast bij ophoping van veel afvalstoffen. Ook kan deze behandeling niet plaatsvinden in de eerste drie dagen van de menstruatie.

Abhyanga meridiaanbehandeling

Tijdens de massage wordt warme kruidenolie, geselecteerd op jouw persoonlijke conditie, gebruikt waarmee het gehele lichaam wordt gemasseerd. Deze kruidenolie voedt de huid en werkt diep in op de onderliggende weefsels. Tijdens deze massage worden energiebanen gevolgd en vrij gemaakt waardoor energie en circulatie weer kan stromen en blokkades worden opgeheven. Deze massage zorgt daarmee voor een complete energiedoorstroming.

Stoombehandeling

stoombehandeling

De traditionele naam voor het ayurvedisch stoombad is svedana. Deze behandeling wordt gegeven in combinatie met een ayurvedische oliebehandeling. Na deze massage neem je gedurende 10 minuten plaats in deze cabine, waarbij het hoofd vrij is van stoom. De stoom wordt voorzien van een kruidenextract (kwath). Het kruidenextract bepaalt mede de werking van deze behandeling. Deze stoombehandeling zorgt ervoor dat de werkzame stoffen nog dieper in de huid kunnen trekken. Tevens wordt de circulatie bevorderd.

Aanbrengen van olie op de kruin, thalam

De traditionele naam voor het masseren van kruidenolie in de kruin van het hoofd is thalam. Deze handeling is een onderdeel van de ayurvedische hoofdbehandelingen en ayurvedische oliebehandelingen. Het voorkomt en vermindert de druk in het hoofd en bevordert het welzijn.

Ayurvedische deep tissue therapie

Ayurvedische massage met warme kruidenbundels, pindasvedana. Tijdens deze behandeling worden met warme kruidenbundels de energiebanen gevolgd. Deze behandeling wordt ingezet in geval van een onbalans van de biokrachten vata en/of kapha, of in het geval van opgehoopte afvalstoffen. De behandeling kan met en zonder olie worden uitgevoerd, afhankelijk van welke biokracht uit balans is. Door deze behandeling worden blokkades in de energiebanen en afvalstoffen los gemaakt. Deze behandeling bevordert de afvoer van afvalstoffen heel sterk en werkt ook op de circulatie en het transpireren. Deze behandeling is alleen zinvol in kuurverband.

deep tissue therapie kruidenbundels bij deep tissue therapie

Een kuur bestaat doorgaans uit drie behandelingen in opeenvolgende dagen. Voor een goede werking is het van belang om gedurende de kuurdagen rust te nemen en voor, tijdens en na de kuur voeding te nemen die licht verteerbaar is.

Behandeling van de neus, nasya

nasya behandeling van de neus

Behandelingen van het hoofd nemen een belangrijke plaats in binnen Ayurveda. Het hoofd wordt in Ayurveda gezien als de zetel van Prana of levensenergie. Deze levensenergie komt het lichaam binnen via de neus.

Deze behandeling van de neus helpt om deze levensenergie te revitaliseren. De traditionele naam voor de behandeling van de neus met kruidenolie is nasya.

Er zijn twee verschillende soorten nasya. Een verzorgende en voedende nasya of een meer reinigende nasya. Met de behandeling kan het disbalans van één van de drie biokrachten in het hoofdgebied worden hersteld. Daarnaast is een verzorgende en voedende nasya effectief tegen donkere kringen onder de ogen en helpt spanning in de nek te verlichten. Een meer reinigende nasya helpt om de bijholten te reinigen.

Voor de neusbehandeling wordt gestart met een korte massage van het hoofd en het gezicht, waarna door middel van stoom de kanalen in het gezicht en de neusholten worden geopend. Vervolgens worden de neusgangen voorzien van bijvoorbeeld kruidenolie of ghee.

Deze behandeling kan aansluitend op een ayurvedische oliebehandeling gegeven worden, of zij wordt gegeven in een kuur van drie opeenvolgende behandelingen.

Ayurvedische oliebegieting van het hoofd, shiro pichu

shiro pichu; oliebegieting van het hoofd

De traditionele naam voor ayurvedische oliebegieting van het hoofd is shiro pichu. Deze behandeling wordt vooraf gegaan door een massage van het hoofd. Vervolgens wordt een olietampon op de voorste fontanel gelegd en met kruidenolie begoten.

Met shiro pichu worden alle drie de biokrachten gebalanceerd en in het bijzonder als één van deze biokrachten het zenuwstelsel uit balans brengt.

Shiro pichu is mild en effectief bij stressmanagement, slapeloosheid, grijs worden van het haar, haaruitval en milde hoofdpijn. Deze oliebegieting van het hoofd brengt het lichaam in een diepe staat van ontspanning.

Deze behandeling wordt in een serie van 3 behandelingen gegeven.

Ayurvedische oliebehandeling van de ogen, netra basti

De traditionele naam voor de het baden van de ogen in ghee (geklaarde boter) is netra basti. Tijdens deze behandeling wordt een deegwal rondom beide ogen aangebracht waarin langzaam lauwe ghee wordt gegoten

De ogen zijn nauw verbonden met het zenuwweefsel. Deze behandeling werkt verzachtend op het zenuwstelsel.

Deze behandeling is goed tegen vermoeide en gespannen ogen. Door deze behandeling krijgen de ogen weer glans, fijne lijntjes rond de ogen verminderen en het hoofd voelt helder.

Ayurvedische oliebehandeling van de oren, karna purana

karna purana; oliebehandeling van de oren

De traditionele naam voor het toepassen van olie in de oren is karna purana. Tijdens deze behandeling wordt een warm kompres aangebracht op de kaaklijn en de oren. Daarna wordt ieder oor afzonderlijk gevuld met warme kruidenolie.

Karna purana is een zachte behandeling die de spanning in de kaak, nek en het gezicht vermindert en wordt toegepast om de biokrachten vata en kapha in het hoofd- halsgebied te balanceren. Je voelt tijdens de behandeling de spanning van de kaak en de nek wegvloeien.

Ayurvedische scrub van het lichaam, udvartana

De traditionele naam voor een lichaamsmassage met olie en kruidenpoeders richting het hart wordt udvartana genoemd. Dit is een stevige en verwarmende massage. Deze behandeling zorgt ervoor dat de huidstructuur en de spiertonus verbetert. Het is met name geschikt om de biokracht kapha te balanceren. Het verwijdert afvalstoffen uit de talg- en zweetklieren.

Udvartana heeft tevens een balancerende werking op het vetweefsel en wordt in het bijzonder aanbevolen bij vetophopingen.


< aandoeningen een afspraak maken >