Huidaandoeningen

Lymfoedeem

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht beperkt vanwege een stoornis in het lymfestelsel. Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit een netwerk van lymfeknopen en lymfevaten. Deze lymfevaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost.

De lymfeknopen, die vooral aanwezig zijn in de liezen, oksels en hals, werken als een filter. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen zoals wondroos, gewrichts- en huidklachten.

Lymfoedeem kan door verschillende oorzaken ontstaan. De stoornis in het lymfesysteem kan aangeboren zijn, dan wordt gesproken over primair lymfoedeem. Meestal treedt lymfoedeem echter op bij een ernstige beschadiging van lymfevaten of lymfeknopen, dan wordt gesproken van secundair lymfoedeem. Veelal is deze beschadiging het gevolg van een operatie, verwijdering van lymfeknopen of van bestraling.


de behandeling van lymfoedeem >